perjantai 2. helmikuuta 2018

Digikummit – tuu mukkaan!



Yksi toiminnan muoto, jota on päätetty kehittää heti hankkeen alusta lähtien, on digikummien opastustoiminta. Emme suinkaan ole ensimmäisiä, jotka keksivät tämän, vaan erilaista opastustoimintaa järjestetään jo nyt eri puolilla Suomea. Esimerkiksi Uudellamaalla toimivalla senioreiden atk-yhdistys Enter ry:llä on pitkä historia opastusten järjestämisessä, ja tänä päivänä opastusta on saatavissa kymmenissä opastuspisteissä. Samoin opastusta ja kursseja tarjoavat Mukanetti ry Tampereella, Joen Severi ry Joensuussa ja Savonetti ry Kuopiossa. Lisäksi useilla järjestöillä on ollut erilaisia hankkeita ja opastustoimintaa valtakunnallisestikin.
 
Digikummit ovat vapaaehtoisia asukkaita, jotka opastavat toisia internetin, laitteiden ja sähköisten palveluiden käyttämisessä. Digikummin ei tarvitse olla atk-ammattilainen, vaan tavallisen ihmisen tiedot ja taidot riittävät. Tärkeintä on halu opastaa ja oppia samalla itsekin uutta. Digikummit opastavat Digi haltuun! -hankkeen tapahtumissa sekä opastuspisteillä tiettynä kellonaikana. Kokeilemme tämän vuoden aikana erilaisia toimintamuotoja, joissakin opastuspisteissä opastusaika varataan etukäteen ja joissakin voi tulla käymään ilman ajanvarausta.

Ehkäpä tärkeimmät digikummin ominaisuudet ovat halu ja uskallus uuden oppimiseen ja opetteluun. Tekniikka kehittyy jatkuvasti, uusia laitteita tulee markkinoille ja vanhoihin tulee päivityksiä, internetiin avataan uusia asiointikanavia. Kukaan ei voi osata kaikkien laitteiden ja palveluiden käyttämistä heti, mutta omalla esimerkillään ja tuellaan digikummi rohkaisee opastettavaa kokeilemaan ja opettelemaan. 

Olen ollut iloisen yllättynyt, kuinka moni on ilmoittanut halukkuutensa ja kiinnostuksensa digikummitoimintaa kohtaan heti alkuvaiheessa, jolloin toiminnasta ei ole ollut mitään tarkempaa tietoa. Lämmin kiitos teille kaikille siitä! Teidän avullanne hanketta on saatu seuraava askel eteenpäin, ja voimme aloittaa opastustoiminnan.

Digikummit ovat tärkeä osa hanketta ja pysyvän opastustoiminnan kehittämistä, sillä yksi hankkeen vetäjä ei pysty kaikkeen. Jos hankevetäjä yksin opastaisi asukkaita, niin kovin pitkäksi ehtisi jono kasvaa vuoroa odotellessa. Ja entäs kun hanke loppuu? Sen sijaan digikummitoiminta on tarkoitus saada vakiinnutettua sellaiseksi, että se jatkuu hankkeen jälkeenkin, sillä niin jatkuu opastuksenkin tarve.

Toisekseen digikummeilta löytyy paljon sellaista osaamista ja tietoa, mitä minulta puuttuu. Olen itsekin oppinut jo hurjasti meidän digikummeilta, ja se onkin digikummitoiminnan voima. Meistä jokaisella on omaa osaamista, mitä voimme jakaa muille ja vastavuoroisesti itsekin opimme uutta.

Jos tunnet yhtään kiinnostusta digikummitoimintaa kohtaan, niin otapas yhteyttä, kysele lisää ja tule mukaan!

Heidi, hankkeen vetäjä

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti